Fem måter å beskytte seg mot hiv på
Det finnes flere måter beskytte seg mot hiv på, som alle kan gi deg bedre kontroll over din seksuelle helse. Se fem ulike alternativer her!
Dine valg, ta kontroll
Dersom du kan ha en økt sannsynlighet for å bli smittet med hiv kan de fem alternativene nedenfor være nyttige for deg. Tipsene er basert på London-klinikken Dean Street 56 sitt program Prime, spesialdesignet for personer med høy risiko for hiv.
I ulike korte eller lengre perioder kan man ha høyere risiko for å bli smittet med hiv enn vanlig. Det kan for eksempel være på ferier eller andre utlandsreiser, eller i en annen periode hvor man har flere nye sexpartnere.
Også i perioder med mer eller oftere bruk av rusmidler, kan det være lurt å tenke litt ekstra på sin seksuelle helse.
Er du usikker på om du har risiko for å bli smittet med hiv? Ta gjerne kontakt med oss!
1. Ta en kort pause fra sex
Dette er et kortsiktig alternativ som du kan bruke en helg, en uke eller kanskje en måned – før du går over til andre alternativer.
En kort pause kan hjelpe deg til å få et overblikk over sexlivet ditt, og kan gi deg tid til å fokusere på ting som er viktig for deg.
Hva kan du gjøre?
- Treff venner, familie eller andre du er glad i.
- Delta på en aktivitet sammen med andre, for eksempel innebandy eller volleyball med Rabalder, seniortreff eller en annen aktivitet i regi av FRI.
- Besøk Sjekkpunkt, og ta en gratis hurtigtest for hiv og få noen å snakke med dersom du ønsker det.
2. Du og jeg
I dette alternativet kan du og partneren din teste dere for hiv, og
så legge en plan ut i fra resultatet.
Om du og partneren/partnerne din har ulik hivstatus, vil det å starte opp behandling være lurt for den/de av dere som får påvist hiv.
Hva kan du gjøre?
- Ta en hivtest begge to, eller alle sammen hvis dere er flere i forholdet.
- Dersom du eller en partner tester positivt for hiv: I tillegg til å gjøre at man kan leve et langt og godt liv er det å starte på behandling en svært effektiv måte å forebygge overføring av hiv på. Les mer om dette hos Helsenorge.
- Kontakt oss i Helseutvalget eller en annen organisasjon med kunnskap om det å leve med hiv, som HivNorge eller Aksept.
3. Kondomer pluss
Dette alternativet handler om å bruke kondomer med PEP som et "sikkerhetsnett" dersom kondomene ryker eller ikke blir brukt.
Kondomer er en effektiv måte å beskytte seg mot hiv på, og det beskytter i tillegg for andre seksuelt overførbare infeksjoner, som gonoré.
Dersom kondomet ryker eller ikke blir brukt kan en såkalt PEP-behandling redusere sannsynligheten for at man får en hiv-infeksjon. PEP innebærer å ta hiv-medisiner i fire uker etter at man har hatt sex. PEP bør startes opp innen 72 timer etter sex, og helst så tidlig som mulig.
Hva kan du gjøre?
- Kom innom oss i Oslo sentrum og hent gratis kondomer og glidemiddel. Du kan også bestille kondomer og glid gratis på internett.
- Dersom kondomet sprakk eller ikke ble brukt kan du kontakte fastlegen din eller legevakten og be om en vurdering for å høre om du kan få PEP. Nærmeste legevakt kontakter du ved å ringe 116 117.
- Har du spørsmål om PEP kan du kontakte oss!
Truvada, medisiner brukt som PrEP. Foto: Jeffrey Beall/Wikimedia Commons.
4. PrEP
Dette alternativet innebærer å bruke hiv-medisiner for å beskytte seg mot hiv, og kalles preeksponeringsprofylakse eller PrEP.
Avhengig av livssituasjon kan man enten ta PrEP daglig eller i perioder. PrEP beskytter kun mot hiv, og kondom anbefales brukt for å beskytte mot andre seksuelt overførbare infeksjoner.
PrEP er gratis i Norge, og organiseres av Olafiaklinikken. Dette tilbudet startet opp våren 2017.
Alle som ønsker PrEP blir individuelt vurdert. Allikevel har Norsk forening for infeksjonsmedisin har utviklet retningslinjer som anbefaler å skrive ut PrEP til menn som har sex med menn og transpersoner som har/har hatt:
- Ubeskyttet analt samleie med flere partnere siste 6 måneder.
- Selvrapportert høy risiko for gjentakelse.
Følgende tilleggs-faktorer styrker indikasjonen for PrEP hos MSM og transpersoner:
- Seksuelt overførbar infeksjon (SOI) eller behov for PEP siste 12 måneder.
- Sex under ruspåvirkning.
- Minoritetsbakgrunn (MSM med minoritetsbakgrunn er overrepresentert blant nysmittede i Norge).
Før du eventuelt starter med PrEP vil du bli testet for hiv og andre infeksjoner, samt nyrefunksjon. Alle som tar kontakt med Olafiaklinikken om PrEP vil bli vurdert individuelt.
Hva kan du gjøre?
- Du kan bestille en time hos Olafiaklinikken og få en vurdering for å finne ut om PrEP er noe for deg. Bor du ikke i Oslo eller Akershus anbefaler vi at du snakker med fastlegen din. Du kan også kontakte oss eller HivNorge, så vil vi hjelpe deg.
- Kom innom Sjekkpunkt og få en gratis hurtigtest for hiv og en samtale om PrEP.
5. Helt uten beskyttelse – men med regelmessig testing
Dette alternativet er for deg som har ubeskyttet sex uten noen form for prevensjon, men som ved å teste deg månedlig vil avdekke hiv-infeksjonen tidlig.
Det er store fordeler ved å finne ut at man er smittet med hiv tidlig for deretter å starte på behandling. For det første reduseres sannsynligheten for komplikasjoner som følge av infeksjonen betraktelig. For det andre er man er mest smittsom de første månedene etter at man har fått en hiv-infeksjon, og derfor vil en tidlig test og start av behandling redusere sannsynligheten for at viruset overføres til andre.
Hva kan du gjøre?
- Test deg for hiv hver måned og dersom du føler deg dårlig.
- Dersom du føler deg dårlig, kontakt legevakt ved å ringe 116 117 og be om PEP.
- Kom innom Sjekkpunkt uten timeavtale mandag til lørdag hver uke og få en gratis hurtigtest for hiv og noen å snakke med om du ønsker det.