Flagget for bifile
Flagget for bifile
Flagget for bifile ble designet av Michael Page i 1998 for å øke bifiles synlighet i den skeive bevegelsen. Det 20 år gamle regnbueflagget hadde allerede blitt et ikonisk flagg for bevegelsen, men mange bifile følte ikke tilhørighet til flagget. Historisk sett har bifile vært en usynlig gruppe i bevegelsen og en gruppe som enkelte skeive og streite har hatt fordommer mot. Noen har hevdet at bifile er i en fase i overgangen mellom heterofil og homofil eller lesbisk. Andre hevder at bifile ønsker å fremstå som heterofile, men som eksperimenterer med seksualiteten sin.
Bi pride-flagget har en rosa, en lilla og en blå vannrett stripe. Den rosa stripen representerer likekjønnet tiltrekning, den blå tiltrekning mot det motsatte kjønn og den lilla representerer tiltrekning til begge kjønn. Page tok utgangspunkt i fargen fra et tidligere bi-symbol, det biseksuelle triangelet, da han designet bi pride-flagget. Opprinnelsen til trianglet er ukjent, men det er nærliggende å tro at den rosa trekanten stammer fra 2. verdenskrig da nazistene merket homofile menn med en rosa trekant på samme måte som den sorte trekanten ble merket lesbiske. Homofile menn brukte den rosa trekanten i etterkant av krigen som et “homosymbol” før regnbueflagget tok over i 1978. Den blå trekanten derimot, ble aldri brukt av nasistene.
Betegnelsen bifil handler om at man tiltrekkes både menn og kvinner. Man tar da utgangspunkt i tokjønnsmodellen som deler mennesker inn i menn og kvinner og dermed utelukker/neglisjerer den naturlige kjønnsvariasjonen. Likevel finnes det mange som mener den lilla stripen i flagget representerer tiltrekning mot alle kjønn.
Panfil brukes ofte av mennesker som ikke kun tar utgangspunkt i tokjønnsmodellen. Panfile er ikke nødvendigvis tiltrukket av et bestemt kjønn, men heller spesielle karaktertrekk og personlighet hos andre mennesker. Det innebærer at man kan få følelser for både transpersoner og ikke-binære, utover menn og kvinner.
Tirsdag 2. juni byttes det flagg på balkongen hos Helseutvalget.