bedre seksuell helse siden 1983

I dag, på verdens aids-dag, er det på tide å minne oss selv om at kampen mot HIV langt fra er over. FNs bærekraftmål setter en ambisiøs målsetting om å utrydde HIV som en global folkehelseutfordring innen 2030. Men for å nå dette målet må vi erkjenne realitetene både globalt og her hjemme i Norge.

VAD 2022 bakgrunn

Hiv og aids-epidemien startet offisielt i juni 1981 da en rapport fra USA viste til at fem unge homofile menn i Los Angeles hadde dødd av en sjelden lungeinfeksjon. Senere ble det kjent at de var rammet av hiv-viruset, og det som senere skulle bli kjent som aids.

Helseutvalget ble etablert i 1983 i kjølvannet av hivepidemien og har i over 40 år jobbet med disse spørsmålene.

Selv om medisinske fremskritt har gjort hiv til en håndterbar kronisk tilstand for mange, ser vi fortsatt nye tilfeller som kunne vært forebygget. Situasjonen for menn som har sex med menn (MSM) er fremdeles ikke løst. Denne gruppen er overrepresentert i norsk smittestatistikk, noe som understreker behovet for målrettede tiltak.

En bredere tilnærming til seksuell helse

Samtidig som vi fokuserer på hiv, må vi løfte blikket og se det større bildet innen seksuell helse. Andre seksuelt overførbare infeksjoner (SOI) som klamydia, gonoré og syfilis er på fremmarsj. Det mest frustrerende er at mange av disse infeksjonene enkelt kunne vært forebygget med kondombruk. Vi ser en bekymringsverdig trend hvor beskyttelse velges bort, ofte basert på en falsk trygghetsfølelse.

Veien mot 2030

For å nå FNs mål om å utrydde hiv som folkehelseutfordring innen 2030, må vi:

1. Styrke målrettet forebyggingsarbeid mot særlig utsatte grupper

2. Sikre lavterskel testing- og behandlingstilbud

3. Redusere stigma gjennom økt kunnskap og åpen dialog

4. Integrere hiv-forebygging i et bredere seksuelt helsearbeid

Handling kreves nå

Tiden frem mot 2030 er kort, og vi har ingen tid å miste. Vi trenger økt politisk vilje til å prioritere dette arbeidet, mer ressurser til forebyggende tiltak, og ikke minst et styrket samarbeid mellom helsevesen, interesseorganisasjoner og berørte grupper.

Det er mulig å nå målet om å utrydde hiv som folkehelseutfordring, men det krever at vi handler nå. Vi må våge å snakke åpent om seksuell helse, møte mennesker der de er, og sikre at forebyggende tiltak når frem til alle grupper i samfunnet. Bare slik kan vi sikre at 2030-målet ikke forblir en fjern drøm, men blir en oppnåelig realitet.