bedre seksuell helse siden 1983

Oppdatert info om mpox

Mpox

– Risikoen for smitte i Norge er lav, men vi følger nøye med på utviklingen, sier avdelingsdirektør og spesialist i infeksjonssykdommer Siri Feruglio ved Folkehelseinstituttet. – Vi anbefaler ikke ytterligere tiltak i Norge nå, ut over de rådene vi allerede gir, sier hun.

I en ny risikovurdering sier Det europeiske senter for forebygging av og kontroll med sykdommer (ECDC) at det er svært sannsynlig at EU/EØS vil se flere importerte tilfeller av mpox forårsaket av clade I-viruset som nå sirkulerer i Afrika. Sannsynligheten for vedvarende smitte i Europa er imidlertid svært lav, forutsatt at importerte tilfeller diagnostiseres raskt og kontrolltiltak iverksettes.

ECDC anbefaler at EU/EØS-landene gir reiseråd til personer som besøker eller returnerer fra berørte områder. Det er høy risiko for infeksjon for reisende fra EU/EØS til berørte områder som har nær kontakt med berørte lokalsamfunn.

ECDC forventer at påvirkningen på EU/EØS fra MPXV clade I vil være lav, takket være styrket overvåking og beredskap samt robust helsevesen og responskapasitet i medlemslandene.

Anbefalinger inkluderer:

  • Opprettholde høy beredskap og bevisstgjøring for rask oppdagelse og respons.
  • Sikre effektiv overvåking, laboratorietesting, epidemiologisk undersøkelse og smittesporing.
  • Øke bevisstheten blant klinikere og etablere effektive prosesser for håndtering av mistenkte tilfeller.
  • Kommunisere raskt på EU-nivå via EpiPulse eller EWRS ved oppdagelse av clade I-infeksjon.
  • Reisende til epidemiske områder bør konsultere helsepersonell angående vaksinasjon mot mpox.

ECDC fortsetter å samarbeide med lokale og internasjonale partnere for å bidra til å kontrollere spredningen av mpox på det afrikanske kontinentet. Utbruddet i Afrika er distinkt fra det globale MPXV clade IIb-utbruddet som oppsto i 2022.

Tilbud om vaksine mot mpox

Ønsker du å vaksinere deg må du kontakte fastlegen din. Bor du i Oslo og omegn kan du bestille time for Mpox Vaksinen ved å ringe 40 41 02 51. Vaksinen tilbys menn eller transpersoner som har sex med menn. Hvis du ikke har blitt vaksinert tidligere for kopper (født før 1976) så trenger du to doser. Det står på hjemmesiden at de tar kr 300 i egenandel.

Det er uklart hva som er bakgrunnen til at det fortsatt er egenandel å ta mpox vaksinen som Helseetaten tilbyr i Nydalen? Folketrygden yter full godtgjørelse av utgifter til legehjelp ved undersøkelse, behandling og kontroll for allmennfarlige smittsomme sykdommer som mpox er definert som. Noe som normalt skulle tilsi at pasienten ikke skal betale egenandel