bedre seksuell helse siden 1983

– Vi ruste oss på MDMA hver dag i en uke

Helseutvalget 2016 2 7942

«Oscar» er det man kaller en fungerende alkoholiker, men alkoholbruken har ført til illegale rusmidler, fyllekjøring, og alvorlige helseproblemer. 

        «Oscar» møter meg hjemme i hans 3-roms i Oslo sentrum. Han er litt sliten etter byturen dagen før, men er klar for å dele sin erfaring med rus med meg. Av hensyn til kilden har vi valgt å bruke et fiktivt navn.

I perioder når Oscar ikke har det bra så bruker han ofte rusmidler.

            – Hovedsakelig er alkohol problemet, men når man er full så gjør man også andre dumme ting. Man tar andre rusmidler som «Emma» og kokain. I perioder er det for mye. Når man rett og slett ikke har det så bra så ruser man seg ofte mer. Det henger sammen med livet ellers, forteller Oscar.

            I en tid med korona har det for Oscar vært ekstra vanskelig å holde seg unna rusmidler. På et tidspunkt måtte han ringe etter hjelp.

            – Under korona var det ganske ofte. Alkohol nesten hver dag og narkotika et par ganger i uken. Da gikk jeg på en smell etter hvert. På et tidspunkt brukte jeg og en kompis mange tusen kroner og bestilte fem gram MDMA. Vi ruset oss på MDMA hver dag i en uke og ble helt «kokko» i hodet. Jeg begynte å hallusinere og fikk rykninger. Jeg ringte 113, men de sa det gikk fint, forklarer Oscar.

Alvorlige helseproblemer og fyllekjøring

            I dagene etter fulgte angst og depresjon for Oscar. Da sluttet han. I to uker.

            – Etter det ble det en pause på to uker hvor vi ikke drakk, men så begynte vi på igjen. Det er alltid av og på i perioder. Tidligere har det vært perioder hvor jeg har stoppet i en måned eller to. Da bruker jeg faktisk Antabus for å stoppe, fortsetter han.

            Antabus er til bruk ved alkoholavhengighet. Antabus forstyrrer kroppens omsetning av alkohol ved å blokkere forbrenningen. På den måten oppstår det ubehag ved alkoholbruk.

            – Om jeg tar det samme dag eller dagen før så kan man ikke drikke, da kan man bare så vidt drikke en liten øl. Men er det to eller tre dager siden så kan man kanskje drikke tre øl. Det blir sånn gradvis svakere, men man burde ikke drive og tulle med det. Man burde vente i to uker før man begynner å drikke igjen. Det kan ødelegge organene. Hvis en kompis ringer deg på kvelden og du blir fristet til å bli med så kan du ikke drikke om du har tatt en Antabus, forklarer han.

            – I begynnelsen tok jeg Antabus selv om jeg drakk, men da var jeg ikke klar over hvor farlig det var. Da fikk jeg hodepine og ble helt rød. Jeg fikk en hjerte- og karlidelse i 2019 og jeg mistenker at det kan være på grunn av Antabus at det skjedde, fortsetter Oscar.

            Oscar opplever at han tydelig endrer adferd i ruspåvirket tilstand, og noen ganger har det gått ille.

            – Jeg blir ofte litt manisk, bruker masse penger, bestiller ferieturer og spanderer masse på byen som jeg ellers ikke ville gjort hvis jeg var edru. Jeg har kjørt i fylla flere ganger. Det skjedde at jeg kjørte rundt i byen i både alkoholrus og narkotikarus. Det er utrolig dumt. Det gjør jeg ikke nå lengre, men jeg gjorde det sist denne våren og det kunne gått skikkelig ille. Jeg kunne drept noen, sier han. 

Livsstilstesten

            Oscar ønsker å ta Helseutvalgets livsstilstest for å se hvordan hans rusbruk slår ut. Livsstilstesten brukes for å kartlegge risikoatferd knyttet til rusbruk. Ut ifra hvor mange poeng du får gis fargekodene grønn, gul og rød. Grønt resultat indikerer at du drikker alkohol eller bruker andre rusmidler med måte. Gult resultat indikerer at ditt inntak av rusmidler kan innebære risiko eller at du befinner deg i grenseland for å utvikle et helseproblem. Er resultatet rødt kan rusvanene dine være helseskadelige.

            – Hva slags tanker gjør du deg før testen?

            – Jeg kommer nok veldig negativt ut. Jeg tror jeg har en unormal høy rusmiddelbruk. Når en vanlig nordmann er på fylla hver helg så blir jo det sett på som mye, så når jeg drikker både fredag, lørdag og gjerne et par dager i uka så er det helt sikkert over normalen, sier Oscar.

            Oscar gjennomfører testen og får 80 poeng, noe som tilsvarer rødt resultat.

            – Hva tenker du om resultatet?

            – Det kom ikke som noe sjokk. Jeg vet at jeg har et problem og det har jeg egentlig vært bevisst på de siste syv årene. I slutten av forholdet jeg hadde den gangen oppdaget jeg det. Jeg har blitt fortalt det av venner og folk rundt meg. Logikken min var at så lenge jeg kommer meg på jobb og det ikke går ut over arbeid og vennskap så har jeg ikke et problem, svarer Oscar.

– Jeg så for meg at alkoholikere var sånne folk som ikke fikk til å fungere i samfunnet, men det går an å være en fungerende alkoholiker. Jeg er en fungerende alkoholiker. Det var faren min også. Han drakk litt før han la seg. Når du trenger et par øl for å sovne så er man alkis, fortsetter Oscar.

            Oscar er en del av det homofile miljøet i Oslo og opplever at han kjenner flere homofile som ruser seg enn homofile som ikke gjør det. Han anser det skeive miljøet som et usunt rusmiljø. 

            – Jeg har mange venner i homomiljøet og flertallet ruser seg. Vi har dårlig påvirkning på hverandre. De har også et usunt forhold til rus og det er lettere å holde seg unna rus når man unngår å henge med dem, forteller han.

En samtalepartner

            Fremtidsplanene til Oscar er å ruse seg mindre, men kunne hatt behov for et hjelpeapparat for lhbt-personer.

            – Jeg har en plan om å ruse meg mindre. Jeg har ikke noen endelig løsning. Det hadde kanskje vært en løsning om jeg hadde bestemt meg for å slutte for alltid, men det har jeg ikke gjort enda, forteller Oscar.

            – Det kunne vært fint med en samtalepartner når man føler seg fristet. Det kunne vært fint å møte en lhbt-person å snakke med. Det å kunne chatte med noen i Helseutvalget etter å ha utført livsstilstesten om man har behov for det hadde vært bra hvis man er skikkelig ute å kjøre. Jeg opplever at det er mye vanligere med rus i det skeive miljøet. Derfor er det viktig å snakke om rus, fortsetter han. 

            Oscar ser for seg at han kommer til å fortsette å ruse seg i perioder og ha opphold i lengre perioder ved hjelp av Antabus, selv om drømmesituasjonen er noe helt annet.

            – Drømmesituasjonen ville vært å ha et normalt forhold til alkohol. Men det vet jeg ikke om jeg noen gang kommer til å få. Jeg tror det er noe jeg bare må akseptere, avslutter Oscar.

Vil du også prøve livsstilstesten? Ta den her.

Hva er livsstilstesten?

Livstilstesten gir deg en tilbakemelding på rusvanene dine i form av grønt, gult eller rødt resultat. Grønt resultat indikerer at du drikker alkohol eller bruker andre rusmidler med måte. Gult resultat indikerer at ditt inntak av rusmidler kan innebære risiko eller at du befinner deg i grenseland for å utvikle et helseproblem. Er resultatet rødt kan rusvanene dine være helseskadelige. Det kan handle om hvor mye alkohol eller illegale rusmidler du inntar, kombinasjonen av ulike rusmidler eller kombinasjonen av det å ruse seg og ha sex.

Testen gir ikke et nøyaktig svar. Dette er fordi Verdens helseorganisasjon (WHO) og norske helsemyndigheter har valgt ikke å sette grenser for når alkoholinntaket er skadelig. Ifølge Helsedirektoratet starter risikoen ved null, og øker deretter. Drikker du alkohol nå og da, vil du i denne livsstilstesten lande på grønt – men strengt tatt er resultatet ditt gult eller rødt. I denne testen passerer du først terskelen for gult når du drikker alkohol 5 til 6 ganger i uken, da norske forskningsdata forbinder dette med en kortere levetid. For å forebygge hjerte- og karsykdom anbefaler Helsedirektoratet at inntaket av alkohol bør begrenses til 5 og 10 enheter i uken, hos henholdsvis kvinner og menn. Alkohol er dessuten kreftfremkallende. Ifølge Kreftforeningen har kvinner som drikker daglig og i gjennomsnitt mer enn én alkoholenhet per dag, økt risiko for brystkreft. Videre har både kvinner og menn en økt risiko for å få kreft i tykk- og endetarm hvis de drikker over henholdsvis én og to alkoholenheter per dag. Et regelmessig og høyt alkoholforbruk er, også ifølge Kreftforeningen, forbundet med økt risiko for spiserørskreft, kreft i lever, munn, svelg og strupe.