Å teste seg for seksuelt overførbare infeksjoner
Å teste seg
Sikrere sex innebærer å teste seg for infeksjoner. Den generelle anbefalingen for menn som har sex med menn er å teste seg årlig, og oftere dersom man har to eller flere sexpartnere.
Hvilke tester skal jeg ta - og hvordan?
Menn som har sex med menn er mer utsatt for infeksjonene gonoré, syfilis og hiv og derfor er det viktig å teste seg for disse infeksjonene. I tillegg er klamydia svært utbredt.
Har man litt røffere sex, for eksempel BDSM, kan det også være lurt å teste for hepatitt B og hepatitt C. Årsaken er at disse infeksjonene kan smitte om man har sex som innebærer risiko for rifter, sår og blodkontakt. Helseutvalget har tidligere laget en brosjyre om BDSM og sikrere sex, denne finner du her.
Har man analsex og oralsex er det viktig å ta prøver i rektum og i halsen. Ikke alle får automatisk tilbud om dette når man tester deg, og da er det viktig at du ber om det.
Hvor tester jeg meg?
Tester kan tas hos fastlegen, på klinikker eller hos anonyme hurtigtilbud som Sjekkpunkt.
Tester man seg hos fastlegen eller på en klinikk kan man teste seg for alle infeksjoner, fordi man tar en blodprøve som analyseres i et laboratorium.
Hos fastlegen og på klinikker er det som nevnt over lurt å be om test i alle relevante kroppsåpninger, slik at man får testet seg også ved prøve i rektum og i halsen. Som oftest tar det én uke før man får svar på prøvene.
Tester man seg hos et hurtigtesttilbud kan man som regel teste seg for hiv og syfilis, og man får svaret på stedet. Hurtigtester er foreløpig kun tilgjengelig for hiv, syfilis og hepatitt C, men fra 1. april 2017 har Sjekkpunkt også tilbud om testing for gonoré og klamydia.
Se også helsenorge.no sin liste over testesteder i hele Norge her.
Hva kan man teste for hvor:
- Fastlege: Alle tester
- Klinikk: Alle tester
- Sjekkpunkt: Hiv, syfilis, gonoré og klamydia.