Hiv - smittemåter, beskyttelse og behandling
Behandling med én gang
Hiv er en infeksjon som kan overføres ved sex og blodkontakt. Hiv er en kronisk tilstand, det finnes altså ingen kur som permanent fjerner infeksjonen, men dagens behandling er blitt så god at man nå kan leve et tilnærmet normalt liv med hiv. I Norge får alle som tester positivt for hiv tilbud om å starte behandling med én gang.
Hiv - smittemåter og beskyttelse
Hiv smitter blant menn som har sex med menn oftest ved analsex uten kondom. Hiv-virus kan befinne seg i sæd, og i forsats/precum. I anus og endetarmen er slimhinnen og cellestrukturen langt mer mottakelig for hiv-virus sammenlignet med vagina. Dette bidrar til at menn som har sex med menn som har analsex har økt risiko for hiv. Kondom og glidemiddel beskytter mot hiv, det samme gjør reduksjon av antall sexpartnere og medikamentell prevensjon som PrEP. Merk at PrEP kun beskytter mot hiv, ikke andre infeksjoner, og anbefales brukt sammen med kondom.
Hiv - kan smitte også ved oralsex
Det er lav risiko for smitte med hiv forbundet med oralsex, men det er ikke 100 prosent sikkert med mindre man bruker kondom. Andre seksuelt overførbare infeksjoner, som gonoré og syfilis (link), smitter lett ved oralsex. Bruker man ikke kondom ved oralsex kan man allikevel ta visse grep som reduserer muligheten for smitte med smitte:
- Unngå å få sæd og forsats/precum i munnen
- Etter tannpuss, bruk av tannpirker eller tanntråd kan det være lurt å vente et par timer med å ha oralsex
- Unngå å gi oralsex dersom man nettopp har vært hos tannlegen eller hvis man har åpne sår, betennelser eller andre plager i munn og svelg
- Ved dyp oralsex hvor penis føres langt ned i halsen (noen kaller det “deep throating”) kan små sår og rifter oppstå. Dette kan øke sannsynligheten for smitte
Hiv - halvparten opplever symptomer
Om lag halvparten av de som får hiv opplever symptomer, noe som betyr at det er like stor sannsynlighet for å ikke oppleve symptomer. Det er altså store individuelle forskjeller og vanskelig å slå fast hvilke symptomer som gjelder for den enkelte. Derfor bør man alltid teste seg etter en situasjon hvor man kan ha utsatt seg for risiko, som analsex uten kondom.
Det kan også være lurt å prate med helsepersonell eller andre som tilbyr testing for hiv, framfor å bruke for mye tid på nettsøk - det finnes svært mye informasjon av variabel kvalitet på internett.
Hiv - uten behandling kan man utvikle aids
Aids betyr at man har fått svekket immunforsvaret i stor grad som følge av en hiv-infeksjon. Denne utviklingen kan ta opptil flere år, og forekommer dersom man ikke iverksetter behandling. Les mer om dette hos Helsenorge.no.
Hiv - effektiv behandling
Personer som lever med hiv og som er under behandling har svært lav sannsynlighet for å kunne overføre viruset til andre. Dette fordi dagens effektive behandling gjør at virusmengden i kroppsvesker som sæd, blod og slimhinner holder seg lavt. Dette er forutsatt at man er under behandling i samråd med lege og at man ikke har andre ubehandlede infeksjoner samtidig, som for eksempel gonoré. Derfor er bruk av kondom en del av sikrere sex også for personer som lever med hiv.
Teste seg for hiv
Man kan teste seg for hiv i helsevesenet (klinikker, fastlege, sykehus), ved å ta en hurtigtest hos Helseutvalgets testetilbud Sjekkpunkt eller hos andre som tilbyr hurtigtesting. En test i helsevesenet gir som regel svar innen én til to uker, mens en hurtigtest gir svaret på stedet.
Får man et positivt prøvesvar på en hurtigtest, altså beskjed om at man har hiv, er det viktig at man tar en ny prøve ved et sykehus. Ved positive hurtigtester på Sjekkpunkt får alle tilbud om veiledning og hjelp til å komme i kontakt med sykehuset, et tilbud de fleste takker ja til.
Helseutvalget arbeider med å gjøre selvtester for hiv tilgjengelig, ved å åpne opp for at menn som har sex med menn kan bestille disse fra våre nettsider eller få en test utdelt. En slik test kan tas på egenhånd når og hvor man selv vil, og man får svaret på stedet.