bedre seksuell helse siden 1983

Kvinne som har sex med kvinner - kjenn din kropp!

Kvinner som har sex med kvinner (KSK) tester seg sjelden for kjønnssykdommer. Det henger sammen med at mange av dem ikke vet at kvinner smitter kvinner med kjønnssykdommer og HPV.

Vil du ta eierskap over din egen seksuelle helse bør du lese videre. Kunnskap er makt!

Dsc7509

Kvinne + kvinne = digg

Stadig flere kvinner har sex med andre kvinner. Det er kanskje ikke så rart når studier tyder på at lesber får flere orgasmer enn andre kvinner?

Et godt seksualliv og en god seksuell helse kan fremme den enkeltes livskvalitet. Antallet orgasmer avgjør ikke om seksuallivet er godt, men orgasmer er sunt og mange synes det er digg! 

Men det at flere kvinner har sex med kvinner, kombinert med at mange av dem ikke vet at de kan smitte hverandre, legger forholdene til rette for at kjønnssykdommene kan spre seg. 

Mange er opptatt av å være fri for kjønnssykdommer og det er bra! Det er ikke særlig sexy verken å smitte eller å bli smitta av en partner. Heldigvis kan det unngås. 

Kvinner som har sex med kvinner er ifølge forskning bedre til å utforske, leke og ikke så fokusert på det å prestere som en del heteroseksuelle menn.

Psykolog og spesialist i sexologisk rådgivning Rikke Pristed

Kvinne + kvinne = smitte?! 

Kvinner smitter kvinner med kjønnssykdommer, som oftest herpesklamydiaHPV og/eller gonoré. Det skjer blant annet fordi slimhinne er slimhinne, uansett hvem den sitter på.

Slimhinne + slimhinne = mulighet for smitteoverføring

Mange kjønnssykdommer smitter ved direkte eller indirekte kontakt mellom slimhinner. Vi har dem mange steder, for eksempel er disse tre områdene dekket av slimhinner

  • Tunge
  • Indre kjønnslepper
  • Skjeden

... hva gjør du med disse områdene når du har sex? 

Nei, jeg har ikke testet meg på mange år. Jeg ligger jo bare med damer, så det trenger jeg ikke.

Bifil og feilinformert

Direkte slimhinnekontakt kan oppstå når man går ned på partneren sin. Visste du forresten at herpes smitter fra munn til kjønnslepper og omvendt? Munnherpes setter seg på flere lepper enn dem du har i fjeset!

Indirekte kontakt mellom slimhinner kan oppstå når man bytter på å pule hverandre med en strap-on. Dildoen er først borti den enes slimhinne, og så er den borti den andres. "Borti" er en underdrivelse, hele dildoen har som regel nærkontakt med store deler av skjeden og de indre kjønnsleppene i en god stund. 

Ofte er slimhinnekontakt forbundet med spennende, sexy og deilige opplevelser. Men det å unngå slimhinnekontakt er en god tommelfinger-regel for å praktisere sikrere sex. 

Det betyr ikke at man må slutte å knulle, ligge, slikke, suge, fingre, binde, smake, lukte, klitre, sexe - eller med noe annet man liker å gjøre med andre voksne samtykkende mennesker.

Sikrere sex for KSK

Det aller viktigste tiltaket er å sørge for at man ikke har en kjønnssykdom selv. Da kan man ikke smitte andre. 

Hvis hun du har sex med heller ikke har en kjønnssykdom, kan dere ikke smitte hverandre. Ligger dere med flere, kan dere smittes av dem og smitte hverandre. 

I tillegg til å teste seg jevnlig, kan man ved enkle grep unngå slimhinnekontakt når man har sex. Hvordan man unngår det, avhenger av hvordan man har sex. Det er stor variasjon i hva gjør med sin egen og partnerens kropp når man har sex. Ta gjerne utgangspunkt i eksemplene under i når du skal finne en løsning som passer for ditt sexliv: 

  • Bruk slikkelapp ved oralsex/rimming
  • Vask hendene hvis du fingrer partneren og skal ta på egne slimhinner (noen sverger til engangshansker)
  • Bruk kondom på sexleketøy
  • Bytt kondom før sexleketøyet skal brukes på/i annen person
  • Bytt kondom for å skille mellom vaginal og anal - endetarmsbakterier må bli hvor de er
  • Rengjør sexleketøy etter bruk
  • Bruk vannbasert glidemiddel på slikkelapp/kondom

Ha det gøy, utforsk, føl dere frem og finn en løsning som passer for ditt sexliv! 

En lesbisk venninne av meg bestilte time for å ta celleprøve, men gynekologen hennes sa at lesber ikke trenger det så da gikk jeg liksom ut fra at det stemte.

Lesbisk og feilinformert

Å ta en test

Det er vanlig å ikke oppleve symptomer, altså at man verken kan se eller merke at man har en kjønnssykdom. For å vite sikkert om man har en kjønnssykdom må man ta en test. 

Fastleger og helsestasjoner for ungdom i hele Norge tilbyr testing for kjønnssykdommer. 

Mange sykdommer påvises ved at man avlegger en urinprøve og/eller at man tar en swab i skjeden med en stor q-tip. Begge deler gjør man selv. Du kan teste deg for en rekke kjønnssykdommer helt uten å kle av deg for noen. 

Å ta en celleprøve 

Alle med livmorhals mellom 25 - 69 år anbefales å følge Livmorhalsprogrammet ved å ta en celleprøve/livmorhalsprøve hos fastlegen hvert tredje år. Hensikten er å avdekke celleforandringer som kan være forstadiet til livmorhalskreft

"Alle med livmorhals" betyr nettopp dét: alle. Gold star lesbians og andre lesber er ikke et unntak fra regelen, selv om enkelte fastleger dessverre tror det. Visste du forresten at bare 1 av 2 norske lesber tar jevnlige celleprøver?

Å ta en celleprøve fra livmorhalsen forutsetter en gynekologisk undersøkelse (GU). Noen opplever det å ta en celleprøve som ubehagelig, andre som vondt, men selve celleprøven er over på noen få sekunder. Det er ikke uvanlig å grue seg eller være nervøs. Hvis dette gjelder deg kan det være mye hjelp i å snakke om det med fastlegen. 

Jeg tror ikke fastlegen min har tenkt på hvordan lesber har sex. Jeg tok det opp og hun var helt enig i at slimhinne er slimhinne! Så nå har jeg for første gang testet meg for kjønnssykdommer og tatt en celleprøve.

KSK og myteknuser

Helseskadelig myte, også i norsk helsevesen

Det finnes en utbredt myte om at en kvinne må ha sex med menn for å smittes av kjønnssykdommer. Tror man på myten, tror man at kvinner som har sex med kvinner (KSK) slipper å teste seg og ikke trenger å ta celleprøve. 

Faktum er at kvinner smitter kvinner med både herpesklamydiaHPV og/eller gonoré

Forskning viser at enkelte fastleger og gynekologer, spesialister på sykdommer i kvinnelige kjønnsorganer, i Norge tror på myten. Derfor avviser de feilaktig KSK-pasientene sine som ønsker å teste seg for kjønnssykdommer eller ta celleprøve (Anderssen og Malterud, 2014, s. 81-91). 

Disse fastlegene og gynekologene tilhører trolig et unntak. Men unntaket utgjør en potensiell helserisiko for KSK-pasientene deres spesielt og KSK-befolkningen mer generelt. 

Kvinnene som møter dem får ikke adekvat helsehjelp. Istedenfor blir de feilinformert av fastlegen/gynekologen sin som dermed bidrar til å opprettholde myten. Kvinnene stoler selvsagt på at informasjonen de får er riktig. De forlater derfor konsultasjonen i den tro at de verken kan ha en kjønnssykdom eller utvikle livmorhalskreft. For en glede! Enkelte videreformidler dette glade, men feilaktige, budskapet videre til andre KSK de kjenner. 

Og sånn lever myten vider i beste velgående. Til tross for at det er hevet over enhver tvil at kvinner smitter hverandre.

Myter er til for å knuses!

Så lenge myten opprettholdes utgjør den en potensiell helserisiko for kvinner som har sex med kvinner. Derfor må den knuses. 

Den beste medisinen mot feilinformasjon er korrekt informasjon. Har du lest helt hit, vet du allerede mye og er klar til å bli en myteknuser!

Jo flere som vet dette, jo bedre. Når flere vet det, vil flere teste seg. Da vil de oppdage eventuelle kjønnssykdommer, få behandling og dermed ikke kunne smitte andre. 

Les om de 4 vanligste kjønnssykdommer blant KSK